av Aslân Farshchian | desember 21, 2010  

Til Spania som kjernekar?

Mens Anthony Annan i Norge er kjent for rompegrafsing og biting, omtaler Sevilla-fans ham som “Flanders” – den religiøse og stødige familiefaren fra TV-serien “Simpsons”.

Klar eller ikke klar? Rapportene spriker. Mens både engelsk og spansk Wikipedia omtaler Annan som Sevilla-spiller (den spanske varianten har til og med med summen – om lag 20 millioner kroner), sier kilder VG har snakket med at ingenting er klart. Det samme hevder agent Lars Petter Fosdahl ovenfor Adresseavisen.

sy302a1e

Samtidig diskuteres den potensielle overgangen heftig, både på Twitter og nettforum. Den annerkjente fotballjournalisten Julio “Maldini” Maldonando i sportsavisen AS skriver: Jeg liker helt klart Annan, og for meg er han en spiller som Sevilla trenger. Rolig med ballen og hardtarbeidende. Det vil være en god overgang, tror jeg.

På forumet “Foro oficial SFC” diskutere Sevilla-fansen overgangen og noen henger seg opp i en artikkel hvor Annan omtales som dypt religiøs, gift og med to barn og som en som ikke liker å gå på byen. Om “Flanders” blir sittende som kallenavn dersom overgangen går (har gått?) i orden, er usikkert, men etter det som skjedde under lagets bortekamp mot Barcelona 31.oktober, er denne typen spillere sterkt ønsket.

Spillerne Didier Zokora og Romaric skal nemlig ha sneket seg ut av hotellet kvelden før kampen på Camp Nou, uten å vite at de ble filmet av et overvåkningskamera. Da nyheten sprakk i begynnelsen av desember, skal de begge ha blitt bøtelagt av klubben. Romaric, på sin side, gikk ut i forrige uke og benektet både hendelsen og at de skal ha fått bot.

Men fansen er langt fra fornøyde og høsten har vært tøff for laget fra Sør-Spania. Sevilla tapte kampen mot Barcelona 5-0, og til tross for at laget vant de to påfølgende seriekampene, har de hatt en voldsom formsvikt inn mot jul. De siste fem seriekampene har endt med tap og laget har stupt på tabellen (les Sid Lowes gode analyse av situasjonen i klubben).

Ifølge VGs kilder ønsker Sevilla-trener Gregorio Manzano seg ideellt en annen spiller en Annan, men prisen taler i ghaneserens favør. Real Madrids Fernando Gago er blitt nevnt, men han tjener meget godt i den spansk hovedstaden og Sevilla har mindre penger enn de hadde regnet med fordi Champions League-kvaliken endte med sammenlagttap mot Braga og klubben gikk glipp av veldig mange millioner. Sevilla som klubb skal også ha også fulgt Annan over tid og føler seg sikre på hans kvaliteter.

PS: Også La Liga-konkurrent Hercules og franske Marseille er blitt nevnt blant aktuelle klubber for Annan.

Følg meg på Twitter

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | desember 3, 2010  

Stjernenes favoritt

På to av de mest oppsiktsvekkende avissidene jeg har sett, “gir” 75 av verdens aller største fotballpersonligheter Gullballen til Barcelonas Xavi.

Rusen etter 5-0-seieren over Real Madrid mandag er ikke i nærheten av å være borte hos de fotballgale her i Barcelona. Fortsatt nevnes seieren i nesten hver eneste artikkel om et av lagene, og den kommer nok til å bli det i en uke til – minst.

trpar3405510-jpg-bar-385

Men nå har de to sportsavisene i Barcelona, Sport og Mundo Deportivo, rettet fokus mot det som skjer til uken. Mandag offentliggjøres det hvilke tre av de 23 forhåndsuttatte kandidatene til å bli årets spiller i verden som har fått flest stemmer. Selve prisen deles ikke ut før 10. januar, men her i Spanias nest største by har man et realistisk håp om at hele pallen vil bestå av Barcelona-spillere og at Lionel Messi, Andres Iniesta eller Xavi vinner.

Som sportsjournalist vet jeg hvor vanskelig det ofte kan være å få tak i de største stjernene. De skjermes godt og mye skal klaffe om man skal få inn et spørsmål. Derfor er dagens side 2 og 3 i Mundo Deportivo helt eksepsjonelle i mine øyne – og kanskje også i deres?

MD har spurt hele 75 av fotballens største profiler hvem de mener fortjener prisen.

Xavi kommer ut som vinner med 197 poeng (det gis poeng ut fra hvilken plass man får på den enkeltes liste, førsteplass gir naturlig nok mest). Lionel Messi er nummer to med 171, mens Iniesta ender på 120. Nederlands og Inters Wesley Sneijder, som her nede blir sett på som den største utfordreren til de tre, får 79.

Her er noen av stjernene og hva de stemte (jeg har lagt ut et bilde av siden med samtlige 75 på Twitter):
Rafa Benitez: 1 Samuel Eto’o 2 Wesley Sneijder 3 Maicon
Dennis Bergkamp: 1 Lionel Messi 2 Sneijder 3 Arjen Robben
Jamie Carragher: 1 Messi 2 Xavi 3 Sneijder
Marcel Desailly: 1 Andres Iniesta 2 Messi 3 Sneijder
Steven Gerrard: 1 Iniesta 2 David Villa 3 Xavi
Patrick Kluivert: 1 Messi 2 Iniesta 3 Xavi
Ronald Koeman: 1 Sneijder 2 Messi 3 Xavi
Michael Laudrup: 1 Sneijder 2 Iniesta 3 Xavi
Thomas Müller: 1 Sneijder 2 Robben 3 Xavi
Peter Schmeichel: 1 Xavi 2 Sneijder 3 Iniesta
Bastian Schweinsteiger: 1 Sneijder 2 Xavi 3 Robben
Fernando Torres: 1 Iniesta 2 Xavi 3 Messi
Rafael van der Vaart: 1 Sneijder 2 Xavi 3 Iniesta
Robin van Persie: 1 Sneijder 2 Xavi 3 Iniesta

Hvem ville du ha stemt på?

PS 1: Gullballen er fra i år en sammenslåing av Balon d’Or (Europas beste spiller) og FIFA Årets spiller. I hvert VM-år siden 1994 har FIFA-vinneren kommet fra landet som vant VM. Dette kan øke sjansen for Xavi eller Iniesta.

PS 2: Til de som tror MD har spurt et klart overtall av spanjoler for å styre avstemningen i retning Xavi, må det nevnes at bare 8 av de 75 spurte er spanske. Til sammenligning er 11 fra Nederland.

PS 3: Min gode kollega Espen Solbakken, mente tidligere denne uken at prisen MÅ gå til Lionel Messi.

Følg meg på Twitter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | november 30, 2010  

En opplevelse for livet

Klokka er 0230. Hodet spinner fortsatt etter en helt makeløs fotballforestilling og jeg er sikkert preget til det historieløse, men jeg kan knapt huske å ha sett en større utklassing innen idrett. Og jeg var der.

Barcelona var verdens beste lag før denne sesongen. Real Madrid valgte å gjøre det de kunne for å endre på det. De hentet den beste treneren, to av de beste unge VM-spillerne, den kanskje aller beste tilgjengelige midtstopperen og en Angel di Maria som har storspilt etter at han kom til Spania. Fra før hadde de verdens nest beste spiller. Nå skulle hegemoniet tas tilbake.

Og hva skjer når de to møtes?

Vi får se en overkjøring som jeg tror jeg knapt har sett maken til mellom rivaler av dette kaliberet på dette nivået – uansett idrett. To lag med så mye talent i verdens største idrett – også blir det 5-0. Gud bedre.

IMAG0081

Her i Spania har forhåndsomtalen av denne kampen grenset til galskap. Nei, den har bikket over grensen. Marca, Spanias største sportsavis, dro til med 54 – FEMTIFIRE – sider forhåndsomtale i går.

Jeg har bodd her nede i Barcelona nå i to uker, og leste min første spanske avis den første tirsdagen. Da hadde Marca 15 sider om El Clasico. Jeg kan bare anslå at de har brukt 3-400 sider totalt på å skrive om denne kampen. Det ville ingen ende ta.

Publikum rundt meg på Camp Nou visste knapt hva de skulle tro. 1-0 etter ti minutter, 2-0 etter 18. Da skrotet jeg mitt forhåndstips; 2-1 til Barcelona.

Før timen var spilt var kampen punktert etter to klassemål av David Villa.

Fullstendig galskap, og samtlige 98.000 på tribunen gikk bananas. De ropte på Mourinho, ba ham reise seg fra benken, men portugiseren ville ikke. Orket ikke, gadd ikke, hvem vet. Jeg tror han skjønte ganske tidlig at det ikke var noen vits. Det Barcelona leverte i går, var idrett fra det aller ypperste nivået. Vi snakker kanskje om tidenes aller beste fotballag – med tidenes aller beste fotballspiller.

Lionel Messi kommer til å slå alle rekorder. Han har tatt en del av dem allerede og er bare 23 år. Fremspillene til David Villas to mål i går, var det klasse over. Til slutt ble Real-backen Sergio Ramos så irritert, eventuelt maktesløs, at han sparket Messi rett ned. Slik fikk El Clásico en litt trist slutt, med rødt kort og knuffing mellom spillerne.

Men det går an å forstå Real Madrid-spillerne. José Mourinho har hamret inn vinnermentalitet i dette laget siden han kom i sommer og de sto uten tap før gårsdagens kamp.

IMAG0069

På tribuen satt jeg og prøvde å formulere for meg selv hva jeg hadde sett. Noe av det gikk ut på Twitter, noe av det står i dagens VG. Og noe av det visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle sette ord på.

Men det aller viktigste er det jeg vil si til han jeg betalte 2500 kroner til for å få hans billett til kampen:
Tusen, tusen, tusen takk.
Jeg tror jeg kom best ut av det.

Følg meg på Twitter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | oktober 5, 2010  

Flere som tafser

Anthony Annans grisestreker mot Vålerenga er blitt den store snakkisen i fotball-Norge. Men han er langt fra den eneste som var ufin i helgen.

I 2. Bundesliga skulle den kvinnelige dommeren Bibiana Steinhaus lede sin første TV-kamp noen gang – oppgjøret mellom Hertha Berlin og Almenia Aachen. Hennes egen innsats har vi ikke fått noen rapporter om, men det var tydeligvis én som trivdes godt med kvinnelig dommer:

Tysk BILD har gitt Peter Niemeyer kallenavnet “Busen Wischer” (som vel må oversettes med noe sånt som puppevisker, i betydningen vindusvisker) etter hendelsen i kampens 55. minutt. Det jeg lurer på er: Når dette fanges opp i dommerens aller første TV-kamp, hvor ofte skjer det egentlig?

Dommer Steinhaus smilte litt av det hele. Det gjorde definitivt ikke Daniel Gustavo Cartagena. Han fikk nemlig kjenne kneet til Bolivias president Evo Morales.

Morales ledet sitt parti (MAS) i vennskapskamp mot opposisjonspartitet (MSM), ledet av ordføreren i hovedstaden La Paz, Luis Revilla. Kampen, som ble spilt for å markere åpningen av en ny fotballbane i hovedstaden, var bare snaut fem minutter gammel da president Morales satte kneet i “Annan-regionen” til Cartagena. Ifølge BBC endte kampen 4-4.

Hva synes du om ufine triks på fotballbanen?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | august 22, 2010  

Bat(mål)man

De som husker den mexikanske målvakten Jorge Campos, vil kanskje tro at det er umulig å overgå hans fargerike drakter.

Men nå står en ny kandidat frem, nærmere bestemt i paraguayansk toppserie. Denne uken stilte Pablo Aurrecochea til kamp med Batman-symbol på brystet i Copa Sudamericana-kampen mellom hans Club Guaraní (vårmestere i Paraguay) og River Plate. Og selvsagt stoppet han alt som kom, det skulle da bare mangle.Dette er langt fra første gang Aurrecochea stiller i spesiell drakt.

Aurrecochea_Aranha

Aurrecochea_Krusty

Aurrecochea_Mickey

Aurrecochea_Pantera

Tommelen opp fra meg, hva mener du?

Følg meg på Twitter

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | juli 9, 2010  

Større blir det ikke

Flere timer direktesendt TV, på en stor kanal, bare for å annonsere et klubbskifte. LeBron James’ overgang fra Cleveland til Miami overskygger Beckham og Ronaldos overganger til Real Madrid og alt annet jeg har sett.

Tar meg den frihet å skrive om basket i fotballbloggen. I natt satt jeg nemlig oppe og fulgte ESPNs eksklusive intervju med megastjernen LeBron James, hvor han annonserte sitt klubbvalg for kommende sesong, og ble intervjuet om prosessen, forventninger og følelser. I lang, lang, lang tid er det blitt diskutert hvor 25-åringen skulle spille sine neste basketsesonger. Mange i hjemstatet Ohio håpet han skulle bli i Cleveland, president Obama har flere ganger krysset fingrene offentlig for Chicago Bulls, pop- og filmstjerner har drevet lobbyvirksomhet for New York Knicks og så endte det til slutt med Miami Heat.

I Heat vil han danne en supertrio med Dwayne Wayde Chris Bosh. Får å få plass til tre så profilerte spillere, har laget tynt lønnsbudsjettet. Den store spenningen nå knyttes til hvor godt laget ellers blir, da det amerikanske lønnstaksystemet blant annet skal sørge for at ikke for mange storstjerner samles på ett sted. Boston Celtics har prøvd noe av det samme, og lyktes nesten. Los Angeles Lakers ble for sterke i årets finaleserie.

Men det sportslige skyves nesten litt til side her. Tilfeldighetene skulle ha det til at jeg har besøk av søskenbarnet mitt fra nettopp Cleveland akkurat denne helgen. Han var selvfølgelig langt nede etter valget, selv om sjokket nok ikke var så stort etter at forhåndssnakket gikk i retning av Miami. Men dette er tungt for Cavalliers-fans. Som han sa: “Dette vil ødelegge hele økonomien til Cleveland”. Jeg trodde han mente til klubben. Han mente byen. “Han var vår klart største attraksjon”.

Til tross for at han bare er 25 år, har LeBron James vært et kjent navn i amerikansk idrett i 10 år. Da han spilte for laget til sin videregående skole i Ohio, var blant annet superstjernen Shaquille O’Neal innom for å se på og noen av kampene ble faktisk vist på nasjonal TV som pay-per-view! I tillegg signerte han en skoavtale med NIKE verdt over 500 millioner kroner – før han spilte i NBA.

Kanskje er han klodens råeste atlet, i konkurranse med Usain Bolt. Alt ved LeBron er ekstremt. Men han vet han må vinne noe for å regnes som en av de største. Han tok hjemstatens lag til nye høyder, men nådde aldri helt til topps. Nå ser han sjansene for å vinne NBA-titler som større i Miami og presset blir selvsagt helt enormt.

Synes du han gjorde rett i å velge Heat? Og vil de klare å få et slagkraftig lag rundt sine tre stjerner?

Følg meg på Twitter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | juli 8, 2010  

Tidenes feiring i Norge?

Det er ikke ofte norske målfeiringer går inn i historiebøkene, så da nettstedet 101 Great Goals fristet med «Celebration of the Week: Havard Storbaek & Morten Fevang», måtte jeg jo sjekke. Og joda, guttene sviktet ikke. Fevangs straffemål mot Hønefoss onsdag ble feiret på spektakulært vis. Er det morsomt, fantastisk, legendarisk eller pinlig? Jeg lar dere bestemme.

Hva er din favoritt-målfeiring? Del gjerne videolinker i kommentarfeltet!

Har for øvrig begynt å twitre. Følg meg her.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | mai 27, 2010  

Only in America

La det først være klinkende klart: Jeg liker Major League Soccer og jeg gleder meg til ligaen der borte virkelig tar fart og klarer å konkurrere med de europeiske. For det vil skje. Tro meg.

Når det er sagt, soccer leverer mange gode videoklipp. Denne bloggen er dedikert til sesonginnledningen. Se, le og gled deg til tippekampen er New York – Seattle.

Vi begynner med Erik Solérs keeper i New York Redbulls, Bouna Coundoul, mot Chivas.

Denne missen til Kasas City Wizards’ Kei Kamara har vi vist før her på VG Nett, men en reprise er på sin plass.

Selv om denne ikke er fra toppdivisjonen, er drøying av tid like uakseptabelt. Hva skal man med båremannskap når man har Portlands egen Alex Nimo?

Og til slutt min nye favoritt, og denne ER fra toppserien. Dommeren har glemt å ta med kortene ut på banen, må låne et av linjemannen (hvorfor har han kort i utgangspunktet?) og følger opp med å gi det til feil Colombus-spiller. PS: Ekstra kred for flott hårsveis på nummer 32, Steven Lenhart.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | mai 22, 2010  

Laget Gud glemte

Er det noen trener i verden som ikke vil ha Diego Milito på laget sitt akkurat nå? Maradona er i beste fall i tenkeboksen.

2010-05-22t202433z-0-545

Da Diego Maradona tok ut sin VM-tropp på 23 spillere forrige uke, vraket han to av kveldens mestere – Esteban Cambiasso og Javier Zanetti, mens midtstopper Walter Samuel heldigvis var selvskreven. Milito fikk en av plassen med et nødskrik – lenge ble det spekulert i om Ezequiel Lavezzi ville få den siste plassen etter åtte mål på 30 kamper for Napoli. For ordens skyld satte Milito inn 22 mål på 35. I Champions League endte det med seks på 11.

At Milito til slutt kom med i troppen, betyr imidlertid ikke at han får spille.  For Diego «Gud» Maradona har både et fantasisk offensivt utvalg, og en merkelig forkjærlighet for en 36-åring fra den hjemlige ligaen.

Lionel Messi starter uansett. Trolig gjør Carlos Tevez det samme. Dersom Argentina spiller med nok en spiss, virker det som Real Madrids franskfødte Gonzalo Higuain er nestemann i køen. Vidunderbarnet Sergio Aguero viste frem noe av det han kan for Atletico Madrid mot Fulham i Europa League-finalen og så har vi den omtalte 36-åringen.

Hvordan Maradona klarte å finne plass til Martin Palermo i en tropp som inneholder fem så gode angrepsspillere, men mangler nevnte Cambiasso og Zanetti, er det trolig bare han selv som vet. Det føyer seg inn i rekken av merkelige avgjørelser og uttalelser, blant annet at han vurderer å spille med fire midtstoppere i VM, men at Palermo kom med i en så stjernespekket angrepstropp, betyr at Maradona trolig har planer om at han skal spille. Å ta med en 36-åring som læregutt er vanskelig å forsvare.

Kanskje er Maradona et geni, kanskje er han bare besatt av å gjøre ting på sin helt egne måte eller kanskje vet han ikke hva han driver med. Uansett er det stor fare for at Diego Milito bare blir sjettevalg og bare en maskott i Sør-Afrika.

Det er synd for alle fotballfans. Ikke minst de argentinske.

Les også: Jamels fotballblogg – Velkommen til Sør-Afrika, Diego.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

av Aslân Farshchian | mai 8, 2010  

Robber han både Messi og Rooney?

Han blir forbigått i alle diskusjoner om hvem som er verdens beste – han er ikke en gang den største stjernen i Bayern München. Men Arjen Robben kan fort bli stående igjen som 2010s store spiller.

robben430

26-åringen, som ser ut som han er 40, har bare blitt bedre og bedre utover i debutsesongen i Bundesliga. 20 mål på 34 kamper lar seg høre fra en kantspiller, og det har vært viktige mål. Det begynte med to  mot regjerende mester Wolfsburg i debuten og i vår har han vært helt avgjørende i Bayerns vei mot Champions League-finale: To mål mot Fiorentina i åttendelsfinalen, det siste sendte tyskerene videre på bortemål. Det avgjørende bortemålet mot Manchester United i kvartfinalen. Matchviner mot Lyon (1-0) i den første semifinalekampen.

Mye avhenger selvsagt av finaleresultatet mot Inter. José Mourinhos lag går til kampen som favoritter, men Bayern-seier vil på ingen måte være noen bombe. Seriegullet sikres i dag, og hvis Bayern først skulle ta den hjemlige cupen mot Werder Bremen neste helg og følge opp med seier mot Inter, bør Robben stille sterkt i kampen om å bli kåret til årets fotballspiller.

Selv mener jeg Lionel Messi har spilt den beste fotballen i år, men han klarte ikke å finne veien gjennom Inters forsvarsmur da det gjalt som mest og Wayne Rooneys skader har stoppet ham i jakten på troféer med Manchester United. Real Madrid vinner trolig ingenting og Chelsea falt i Europa. Bayern og Robben kan vinne alt.

Nå skal det spilles et VM i sommer, og FIFA har hatt for vane å gi prisen til en spiller fra laget som vinner mesterskapet (Romario i 94, Zidane i 98, Ronaldo i 2002 og Fabio Cannavaro i 2006). Særlig Spania og Brasil må regnes som langt større favoritter og det kan være det som stopper Arjen Robben.

Hvem tror du blir årets spiller?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Eldre innlegg »

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00