av Aslân Farshchian | november 28, 2009  

En ekte hatkamp

Mens superstjernene møtes i Barcelona, London og Liverpool i morgen, skal jeg se et av verdens mest intense hatoppgjør.

Fotball er enormt i Hellas, og to lag knuser de andre hva gjelder oppmerksomhet, antall supportere, trofeer og ressurser. I et land med 15 sportsaviser, er det Olympiacos og Panathinaikos som tar den største plassen, og de andre lagene (med et lite hederlig unntak i AEK Aten) må nøye seg med oppmerksomhet de gangene de møter storlagene.

Årets utgave av Olympiacos-Panathinaikos kan vise seg å bli viktigere enn på lenge. Olympiakos har vunnet 12 av de 13 siste seriemesterskapene, bare avbrutt av erkerivalens gull i 2004 – undrenes år i fotball-Europa med Hellas’ seier i EM og Porto som Champions League-mestere. Året etter var alt tilbake til det normale og i vår tok Olympiakos sin femte strake triumf.

Før kampen på Karaiskakis har Panathinaikos to poengs forsprang i serien og kan skaffe seg en helt avgjørende luke med seier. Årets grønne utgave er sterkere enn på lenge, mye takket være tre nøkkelsigneringer i sommer.

Tidligere AEK-spiller Kostas Katsouranis ble hentet hjem fra Benfica for om lag 30 millioner, mens Sebastian Leto ble kjøpt fra Liverpool for noen millioner til. Disse to er med på å gi laget en midtbanekraft de ikke har hatt på en god stund.

Reuters

Disse havner imidlertid i skyggen av Djibril Cissé. Han ble ingen stor suksess i Liverpool, men etter et par sesonger hjemme i Frankrike er han nå delt toppscorer i Hellas med åtte mål. Særlig mot et lag som Olympiacos, som tross alt er favoritter på hjemmebane og ventes å styre kampen, kan Cissés hurtighet på en kontring bli helt avgjørende.

Selv om kampen internasjonalt ikke er i nærheten av å få samme oppmerksomhet som andre storkamper på samme dag, i hovedsak Everton-Liverpool, Arsenal-Chelsea og ikke minst Barcelona-Real Madrid, er det ingen tvil om interessen her i Hellas. Og fotballkunnskapen er enorm i 11-millionerslandet. I løpet av det snaue halvåret jeg har bodd her, har jeg snakket med folk fra alle samfunnslag som kan overraskende mye om det som skjer i andre ligaer. «Hva het han spillende midtstopperen på Rosenborg? Jeg husker han var utrolig god mot Panathinaikos», for eksempel. At folk i Hellas skulle huske Erik Hoftun et drøyt tiår senere, er smått imponerende.

Men ingen slår Erik Mykland, særlig ikke der jeg bor – i samme gate som Panathinaikos’ gamle hjemmebane. Senest i går snakket jeg med en som mente han var lagets beste utlending på 90-tallet.

Eneste skår i gleden i morgen er at gjentatte episoder har ført til at det ikke er lov med bortesupportere på de største kampene i Hellas. Forståelig på mange måter, siden det bare er to år særlig siden en 22 år gammel Panathinaikos-supporter ble knivstukket og drept.

Bare for å understreke rivaleriet: Dødsfallet skjedde etter et lokaloppgjør i kvinnevolleyball.

Og så et spørsmål til deg: Med så mange storkamper å velge mellom, hva skal du se på på søndag?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Dette derbyet er stooort! Bra innlegg :-) PANATHINAIKOS

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg skal se kampen mellom Røde Stjerne-Partizan i den serbiske ligaen. Rivaliteten mellom disse er enda større enn Oly-Pao og Liverpool-derbyen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg bor selv i Thessaloniki og merker dette tidt å stadig, her oppe har vi rivaleri mellom P.A.O.K og Aris og det er rimlig hett også, nå skal det sies at jeg er en hinsides Rosenborg supporter og har et sterkt hat til lag som : Molde. Vif, Brann og LSK men jeg må si mitt hat til disse lagene er rimlig light i forhold til hva de driver med her nede :) kjempe artikkel forresten

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vi snakker om bra sportsjournalistikk når denne kampen ikke glemmes i forhold til de store kampene som er ute i europa på søndag. ikke at den burde glemmes, men er lett at den blir det i dette landet.

Stor kamp og et hatoppgjør som man ikke kan se like til i et såppas vestlig europeisk land som Hellas har blitt.

Stor kamp og hele Athen kommer til å koke uansett utfall.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

hvor kan man se kampen ?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Godt å se at det fortsatt finnes ekte og hard supporterkultur i fotball. Kjærlighet og mentalitet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

MyName: Ja, jeg har hørt store ting om dette derbyet! Hvis du var der i går, hvordan var stemningen?
Anonym: Jeg vet den sendes på vanlig TV (ikke PPV) her nede, mulig du kan få den inn via nett-TV. Dette er ikke jeg spesielt god på, noen som kan hjelpe?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

http://www.myp2p.eu/competition.php?competitionid=&part=sports&discipline=football

denne siden viser masse gratis fotball, inkl gresk og slikt

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heisann!
Utrolig bra skrevet, er enig med alt du skriver bortsett fra en ting. Mindre klubber får faktisk enormt med medieoppmerksomhet rundt om i landet. Særlig Paok og Aris, nå vet jeg ikke hvordan det er i Athen, men i Thessaloniki så skrives det nesten ikke noe om Pana og Olympiacos, så da regner jeg med at det ikke skrives særlig mye om Paok og Aris i Athen heller.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Idag kommer PANATHINAIKOS til å banke både Olympiakos og dommeren!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

lett match

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00