av Aslân Farshchian | oktober 7, 2009  

Ungdomsmas

Er kritikken mot Drillos ”gamle” landslagstropp berettiget, eller har vi bare behov for å finne noe å klage på?

For når Drillo tar ut en tropp blottet for tenåringer, gjør han ikke noe spektakulært. Han gjør noe som er standarden i internasjonal fotball: Spania har ingen tenåringer i sin siste tropp, England har ingen. Sverige og Danmark har ingen. Tysklands siste tropp hadde ingen under 20, det samme gjelder Frankrike, Portugal og Argentina. Noen, som Brasils Pato, får sjansen før de fyller 20. Han var 18 og et halvt i mars 2008. Men her snakker vi om en potensiell Årets spiller i verden om et par år, en unggutt som tidvis hadde herjet mot noen av verdens beste stoppere i Serie A.

Når det gjelder Harmeet Singh, Mads Stokkelien og Marcus Pedersen, er dette spillere som kun har vært gode mot spillere i Tippeligaen, de er blottet for erfaring mot internasjonal seniormotstand – ja, de har knapt rundet 20-30 kamper mot seniormotstand i det hele tatt. Da blir landslagsprat bare dumt. Jeg støtter uttak av tenåringer fullt ut dersom disse har vist seg fram internasjonalt på klubblag eller prestert over tid, men vi kan ikke bruke A-landsalget som en testarena for unggutter – selv ikke i en treningskamp når VM-håpet omtrent er ute.

Den samme diskusjonen var oppe etter forrige kvalik. Da jobbet jeg i Aftenposten og skrev en kommentar om at Norge sto i fare for å bare ha John Carew over 30 år i et eventuelt Sør-Afrika-mesterskap. Nå bidrar Jon Knudsen, Jon Inge Høiland og Kjetil Wæhler til at vi i alle fall har en liten gruppe godt voksne karer, men det kan fort være at alle er erstattet i neste kvalik (Jarstein, Høgli og Nordtveit/Reginiussen). Da vil Norge være et av lagene med færrest gamlinger, og det vet jeg ikke om vi skal være så stolte av.

Man skal nemlig ikke glemme at mange mesterlag har solide innslag av 30-åringer. På gullaget til Hellas i 2004, var 11 spillere 30 år eller mer. Italia og Frankrike, som møttes i forrige VM-finale, hadde henholdsvis seks og åtte i tredveårene i troppen. Spania hadde fem spillere på 30+ i sin tropp, med Cesc Fabregas (21) som den yngste.

- Det virker som om media er de som har størst behov for å se nye ansikter på landslaget. Jeg for min del tar med dem jeg tror er best, svarer Drillo på kritikken.

Og sånn bør det være.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Dette var latterlig lesning. For det første: Dette er en treningskamp. Ikke noe kvalifisering. Dermed er jo dette en ypperlig anledning til å teste ut 2-3 unggutter og la dem kjenne litt på nivået. Jeg mener at feks Singh er like god om ikke bedre enn Hæstad som er i troppen. Hvorfor sammenligner du oss med andre store fotballnasjoner? Vi er en liten fotballnasjon som har ikke har gjort det godt i de siste årene. Hvorfor skal ikke vi la de få lovende spillerne vi har få muligheten så de kan utvikle seg og bli fremtidige landslagspillere?

Syns dette var en meget svak blogg, blottet for fotballforståelse og nytenkning.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Når det gjelder Harmeet Singh, Mads Stokkelien og Marcus Pedersen, er dette spillere som kun har vært gode mot spillere i Tippeligaen, de er blottet for erfaring mot internasjonal seniormotstand”

det her er det verste jeg har lest på lenge. Ett sted må de jo få erfaring fra, og hvis de ikke får det i treningskamper, når skal de da få det? man kan ikke si de yngre spillerne ikke har noe å bidra med når de aldri har fått prøvd seg.
ingen får erfaring før de blir gitt sjansen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ruben T, de unge spillerene har jo et u-21, u-18, u-15 og ja you name it. De kan utvikle seg i klubber og på treningsbanen. Men disse spillerene skal representere Norge. Det er ikke landslagets jobb å utvikle spillere, det er det klubbene som skal.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Håvard Nordtveit glemte du helt, han må jo få sjansen til å vise seg snart i en treningskamp. Han har tross alt spilt jevnt og godt for både Lillestrøm i Tippeligaen og Nurnberg i Bundesligaen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bojan Krkic ble jo tatt ut, men sa nei til landslaget?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt klart, Nordtveit begynner å nærme seg nå. Jeg utelot ham bevisst, siden han spiller i Bundesliga og et helt annet nivå til daglig enn de andre. Men du har helt rett, han bør få sjansen snart.

Og ikke misforstå, ingen er gladere enn meg om noen tenåringer er gode nok til å få sjansen. Men de må vise seg frem i e-cup eller over lengre tid i serien om de skal spille for et A-landslag.

Hvordan tror dere Norges lag ser ut når neste kvalik starter neste høst?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jepp, Thomas. Det er flere som har debutert før 20: Messi, Ronaldo, Fabregas osv. Men dette er spillere som man vel kan si at har bevist over tid. Når noen norske gjør dette, er det på sin plass å ta dem ut på A-landslaget, men ikke for at de skal spille seg gode nok.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig i dette du skriver, selv om jeg også mener at Nordtveit ABSOLUTT burde vært tatt ut i denne troppen. Er tross alt en treningskamp, og gutten har tatt Bundesliga med storm! Når det gjelder de yngre spillerne så har jo de også fått noe internasjonal erfaring etter spill på u-21 osv. Så guttene er ikke helt blottet for erfaring. Tror ikke veldig mange hadde reagert om Drillo hadde tatt ut evt. Marcus Pedersen i en tropp for å smake på nivået på treningene, og kanskje fått et innhopp. Han har noen enorme kvaliteter til tross for sin unge alder, og har vært 1 av hovedårsakene til at Godset ser ut til å holde seg i år! men når Drillo selv har gått ut og sagt at “ingen fra u-21 landslaget er gode nok for øyeblikket”, så er jo det helt greit :P

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

helt enig med deg Aslan! på tross av små spørsmål! først og fremt ja helt enig. altså de har særdeles lite erfaring. og tippeligaen er jo latterlig dårlig så det blir vanskelig telle prestasjoner der og plassere de i kategorien landslagsaktuelle. Møte stoppere som nordvik, rambekk you name it, er ikke klasse. Disse ungutta må først og fremst være i nærheten av en startplass på u21 før de skal være aktuelle. Nordveit kan være en mann som kan få sjansen, men syns alikevel han trenger et par år til på seg. gutten er bare 90 modell. og imponerte meg ikke nevnverdig i tippeligaen. Disse andre nasjoners ungutter dere nevner, har bevist over tid i en liga som er så mye bedre enn tippeligaen at det ikke er forsvarlig å nevne det. I norge kan en lovende ungutt fra 3 divisjon plutselig få sitt gjennombrudd i tippeligaen noe jeg kan nevne flere eksempler på. Dette er bra , men et svakhetstegn for tippeligaen mener jeg og generelt nivået i norge.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

få deg til vett du…. flaut… skader vel ikke å teste 2-3 unge spillere i trenningskamper! kan ramse opp alle som er gode nok til det: fellah, singh, nordtveit, hedenstad, rogne, amin nouri, pedersen, ruben, stokkelien, pedersen og kasnkje til og med keita sier ikke at man skal ta med hele røkla men skader ikke å ta med 2-3 stykker og kanskje fler! de gutta her har vist høy klasse denne sesongen.. har fått med meg rogne og hedenstad mest i år pågrunn av jeg heier på stabæk men å se rogne ha full kontroll på santin på københavn må vel være godt nok..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“har ikke prestert for klubben internasjonalt”.. ?
Det er ikke mange klubber i Norge som har spilt internasjonalt de siste årene.

Marcus Pedersen har prestert på aldersbestemte landslag fra han var 15år, og når han har scoret 9 mål for SIF i tippeligaen snakker vi vel om en god spiss? Hadde han spilt for et lag som skapte flere sjanser ville han kanskje vært oppe i 15-16 mål.

Enig med de fleste over her, DUM lesing og forferdelige konklusjoner.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For en trist og hjernedød blogg. Argumentene til deg og både Drillo er så vridd på at det hele blir litt hyklerisk og patetisk fra deres side. Halvparten av troppen har vel bare vist ting i Tippeligaen, Fevang var 34 år når han fikk sin debut, ikke faen om han har vist en dritt andre steder enn i Tippeligaen. Han ble tatt ut, etter en halv god sesong. Men når det gjelder de unge, så skal de settes til side koste hva det koste vil. Hva med Winses? Jo gammel og grå, og er en spiller som blir tatt ut gang på gang til landslaget kun pga hva han har vist i Tippeligaen. Jeg mener du bommer grovt her aslan, enkelte her i landet fatter ikke å se realiteten som faktisk er. Faktum er at det du sier bare blir dumt, skjer gang på gang i hver eneste landslagsuttak, da er det vel du som gjør noe dumt her. Både Marcus Pedersen og Harmeet Singh kunne fint vært tatt med i denne landslagstroppen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det Farschian skriver er så defensivt molbo-urnorsk som det kan bli, til tross for at han ikke engang har et spesielt norsk navn… Å sammenlikne Norge med Brasil og England blir også komplett irrelevant da disse har helt andre spillermaterialer å ta av, samtidig som de faktisk er klare for VM og ikke har blanke ark å måtte starte med.

(En liknende holdning er den Oslopatriotiske som hevder at alle hjemmekampene “må” spilles på Ullevål stadion, til tross for at publikummet der er det kjedeligste og minst hjemmelagsvennlige i verden- stort sett bare hylende jentunger med gratisbillet som kommer på kampene)

*La meg minne om flg.: Da Egil Olsen gjorde suksess som ny trener for landslaget på starten av 90-tallet, foretok han et rimelig kraftig generasjonsskifte til å begynne med for de tidligste kampene.
Deretter kom de “gamle” og også tidligere halv-gamle spillere inn gradvis igjen, men ikke inntil de kunne bevise at de dugde.
Hoveddelen av suksessen på 90-tallet for landslaget tilskrives spillere som Bohinen, Leonhardsen, H.Berg, R.Strand, J.Flo, K.Rekdal m.fl. De fleste av disse kom rett fra u21-u22 OL-kval.avdelingen og inn på a-laget da Drillo tok over.

*Nå har vi nok ikke samme generasjoner kvalitetsmessig nå som vi hadde den gangen, hverken i RBK eller i landslaget -med ditto fiasko i internasjonal sammenheng, og heller ikke i de kommende generasjoner.

*Men i en treningskamp rett etter at Norge har blitt slått ut av VM-kvaliken og det er lenge til neste sluttspill, burde vi BENYTTE SJANSEN til å gi yngre spillere int.matching mot et noenlunde ok lag fra Afrika. Det ville også de fleste andre landslag gjort i en liknende situasjon.

*Vi har tidligere flere ganger sett at de mer meritterte spillerne virket umotiverte i treningskamper. John Carew scorer jo aldri mål uansett og sånn sett er det vel i hvert fall en grunn til å gi yngre målhungrige spillere sjansen. JEg synes vi fort kan ende opp med samme problem som Semb og Hareide hadde: Man våger ikke gi yngre, friske spillere en sjanse selv om disse noenganger kan bli suksesser tidlig.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er bare latterlig!

Klart Markus Pedersen og Mats Stokkelien er gode nok for det norske landslaget! Er vell de eneste pr dags dato som sammen med Huseklepp scorer mål. John “klippekort” Carew gjør det ikke, ei heller Helstad. Så hvorfor ikke ta ut ett lag av sultne ung gutter?

Drillo tør ikke, han er feig rett og slett. Han er tydeligvis redd for spill langs bakken av mer ball besittende spillere, derfor han tvi holder på riise og carew. akkurat som han i årevis har tviholdt på flo pasningen.

Grunnlaget for at England ikke stiller med “juniorer” er fordi PRL stort sett er blitt en liga hvor det er vanskelig for en local lad å spille på det høyeste nivået når klubbene kjøper inn bedre og mer merriterte spillere til en haug av pund.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå har mi jo Joshua king som har debutert for A-laget til Manchester United , og Magnus wolf-eikrem har vært ekstremt god for reserve laget.
Nordtveit har jo vært fy søren så god i bundesligaen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er helt sant det NOE SOM IKKE STEMMER HELT HER sier

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg mener at i per dags dato så er Stokkelien en klar mann for landslaget, det er ihvertfall galt å ta ut et landslag utifra hvilket land du spiller i. Derfor spillere som Helstad kommer inn på landslaget, og hva med de som presterer i klubber vi egentlig ikke bryr oss om? Pah Modou Kah i Roda er en jeg gjerne vil se på landslaget, han er en av de beste spillerne i æresdivisjonen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dere skjønner det, at om en spiller skal være god nok(om han ikke er over 27, for da er han rutinert nok til å være med likevel) må vedkommne spille i utlandet. Fordi norsk fotball er alt for dårlig og aldri får til noe annet enn møkkafotball, f.eks. bare se på hvilket som helst lag. Ingen har noen under 25 som imponerer? Nei. Gamlegutta gjør det best. Overtal Roar Strand til å begynne å spille på landslaget igjen, så skal dere se at med gjennomsnittsalderen, så går også prestasjonene opp!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

haha! dere har virkelig trua på norges “talenter” !

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra innlegg, Ashlan! Heia Drillo og Aslan!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Aslan,

Setter pris på bloggen din, selv om jeg er ikke nødvendigvis fundamentalt enig i det du skriver denne gangen :)

For det første vil jeg påpeke noe jeg opplever som en selvmotsigelse: du påpeker at Stokkelien, Pedersen og Singh mangler internasjonal erfaring og har kun bevist noe i den hjemlige serien. Dette er selvsagt helt korrekt, men i den grad dette er et relevant argument for å holde spillere utenfor landslagsvarmen kan jo det samme sies om ”stammen” av erfarne spillere som du trekker frem i bloggen. Jeg nevner i fleng: Høgli, Knutsen, Reginiussen, Brenne, Jarstein, Hæstad, Høiland og Wæhler (klar over at de tre sistnevne har erfaringer utenfor landegrensene men Sverige/Danmark anser jeg som på samme nivå som Tippeligaen +/-). Ingen av disse spillerne har noen gang imponert i en internasjonal setting (Høiland ble sågar totalt avkledd i tysk fotball, ditto Doffen i England. Kanskje også BH Riise kan føyes til etter hvert) og ingen av disse (kanskje med unntak av Tore Reginiussen) har potensial til å gjøre noe særlig ut av seg utenfor Norden. Derfor synes jeg det faller på egen urimelighet at du kan bruke mangel på internasjonal erfaring som argument for å holde de unge ute, men samtidig gi tommelen opp til ”erfarne” spillere som ganske klart mangler internasjonalt snitt og er ”fordømt” til Tippeligaen, hvor de faktisk – jevnt over – ikke ligger langt foran de nye “hot shots” i forhold til prestasjoner.

Videre, når spillere som Singh og Ruben Yttergård viser over tid en prestasjonskurve som overgår (eller er helt på linje med) de hjemlige landslagsspillerne, hvorfor skal de ikke med? Jeg sier ikke at Norske vennskapskamper skal bli et laboratorium for aldersforskning, men at type oppgjør som mot Sør-Afrika kan benyttes som en arena til soft-launch av up-and-coming (blir mye engelsk her) talenter synes jeg er helt rett og rimelig. Dette er jo helt i tråd med politikken som føres av landslag vi kan sammenligne oss med – type Kroatia, Tsjekkia og Sveits. Krancjar senior/Bilic satt ikke å ventet på at Modric, Eduardo, Kalinic, Mandzukic, Corluka, Krancjar junior eller you name it skulle gifte seg før de fikk landslagsdebuter (ikke har tidlig A-debut satt disse tilbake, i kontring til ”bjørnetjenesteargumentet”. I land som har tradisjon for talentarbeid er gjennomgangstonen at toppspillerne fra U19/U21 (unntaksvis selv U17!) blir soft-promotert til A-landslaget så fort muligheten byr seg. Hva Spania, England, Frankrike, Tyskland og Italia gjør er jo en helt annen greie. Disse landene har et helt annet tilsig av spillere. Mens de store har 50-100+ sterke kandidater (i aldersgruppen 22-35) som kniver om 20-22 plasser, så har Norge kanskje 5-15… Stammen av spillere i A-landslagsdyktig alder er langt tykkere, men når det er sagt er Tyskland utrolig flinke til å gi gulrøtter til de unge.

Nøkkelen er balanse, men kvalitetsterskelen på A-landslaget er faktisk ikke høyere enn at vi kan unne oss å promotere unge formspillere til det ypperste selskap. Singh, Ruben Yttergård, Forren og kanskje Stokkelien som joker kunne godt blitt med mot Sør-Afrika. Det hadde pisket opp mer entusiasme enn det hadde gjort skade.

Takk igjen for fin blogg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Syns det er rart at ikke Drillo å CO tar ut noen “spennende” i troppen.
Se på søte bror som drar til USA å spiller 3 kamper mot diverse lender i Januar nettopp for å få denne erfarenheten med “stor-gutt” ball.
Hvorfor ikke gjøre det?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Veldig enig med det Karlsen sier her, strålende og fornuftig innlegg. Skulle ønske Drillo hadde tenkt på samme måte.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her i dette tilfelle helt enig med Aslan.
For å bygge lag må en la spillerne få spille sammen. Det er få samlinger i året og skal en da til stadighet la 2-3-4-5 nye spillere få prøve seg mister man samspillet i gruppen. Jeg mener derfor at de som i ung alder da skal trå inn på landslaget må vise ekstraordinære kvaliteter. Det holder ikke å være “minst like god”, du må være bedre! For øyeblikket er ikke Mads Stokkelien og Marcus Pedersen i nærheten av gode nok. Erik Huseklepp er vel den eneste “nye” som kan forsvare en fast plass på landslaget. Nordtveit banker på døren men når han kommer inn på landslaget så blir det for en lang tid så lenge han ikke behøver og konkurere med Hangeland.
Skal være enig at jeg synes det hadde vært utrolig spennende med Singh i en offensiv midtbaneposisjon med Hauger til å rydde bak han i noen minutter mot Sør-Afrika men igjen så er det det med å la de som antaglivis skal siplle sammen få lov til det da det er så få muligheter i løpet av et år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

tor-kristian karlsen vi kan på ingen måte sammenligne oss med kroatia og tsjekkia. klasseforskjell! mulig landslaget vårt er så dårlig at disse ungutta bør få sjansen, men jeg mener det motsatte per dags dato. og til dere som er negative til carew og det er det mange av. jeg ville ikke gitt han halvparten av skylden for at han ikke scorer mål på landslaget, han faller jo bakpå banen som resten av landslaget. er ikke der han er god. og til dere som sier han ikke presterer. totalt uenig, han er en av få som faktisk spillemessig er bra, men ja scorer for lite mål men det trenger jeg ikke gjenta meg selv i forhold til. Han er en etablert spiller i europa og om dere da ikke vil ha med han så vil dere ikke ha et bra landslag. han er vel ca 33 år når em kvalikken starter. det er ingen alder for en sånn type spiller som carew.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hyggelig at du slenger deg med i debatten, TK. Du kjenner jo til dette bedre enn de fleste, og du har noen gode poenger. Men for å ta et par ting:

Det stemmer at også en del av de andre i troppen har kommet med uten særlig internasjonal erfaring, men som jeg også skriver så har noen av ungguttene knapt nok 20-30 kamper på seniornivå. Jeg mener det skal noe helt eksepsjonelt til før din kamp nummer 22 på seniornivå er for A-landslaget.

Når det gjelder Kroatia, så tok jeg en sjekk på de du nevner:
* Luca Modric debuterte som 20-åring, som 18-åring ble han Årets spiller i den bosniske ligaen.
* Eduardo debuterte som 21-åring, samme sesong som han ble Årets spiller.
* Kalinic var 20, og endte med 26 mål for klubblaget i debutsesongen for Kroatia.
* Manduzic debuterte som 21-åring.
* Corluka var 20 år og sentral i Dinamo Zagreb.
* Niko Kranjcar debuterte bare dager etter fylte 20, men hadde til gjengjeld 70-80 kamper for DZ på den tiden.
Selvsagt flisespikkeri om de er tenåringer eller 20, men siden du først nevnte det :) Og historien deres viser noe av det jeg prøver å få frem: De må være gode nok over tid, ikke bare spennende. Mads Stokkelien er en spiller jeg synes er utrolig spennende, men han har 13 seriekamper fra start i sitt liv på toppnivå! Gutta fra Kroatia hadde dominert over tid for sine lag og et par hadde til og med vært best i ligaen over en hel sesong. Det er en forskjell.

En annen ting jeg stadig ser, er at mange mener spillere er for gamle når de bikker 30. Kanskje var de det for 15 år siden, men med mer profesjonalisert fotball og bedre medisinske apparater, holder spillere mye lenger enn før. Som jeg også skriver: Om vi skulle ende opp med bare Carew på 30 når neste kvalik starter, vet jeg ikke om det er noe å være stolt av.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk for kontringen, Aslan. I utgangpunktet kan det virke som vi står langt unna hverandre, men med litt unilateral velvilje fra din side ;) tror jeg faktisk vi kan forenes om det meste.

Kroatia-eksemplet er relevant fordi spillerne som jeg nevner fikk A-debut tidlig. Kanskje ikke som tenåringer, men til gjengjeld ble flere av disse kalt opp til store mesterskap med relativt våte øreflipper. Jeg har heller ikke supermast om en haug med tenåringer, men at de beste fra U21 i det minste bør få kjenne på en A-kamp. Dessuten er både Forren (som ikke nødvendigvis har hatt en supersesong med Molde men har potensial og spennende, atypiske stopperferdigheter) og Yttergård 88-modeller, altså ikke spirrevipper. Altså på alderen med kroatene som jeg brukte som eksempel (at Modric ble utpekt til årets spiller i den bosniske ligaen, i gåtempo foran 300 tilskuere skal vi ikke vektlegge altfor mye ;) . Singh er kun 18, ja, men fremstår mer rutinert enn alderen tilsier og samtidig har mange av ferdighetene som blir etterlyst (kjapp i topplokk, utholdenhet, en grei fysikk, toveistilnærming etc). I tillegg bruker du målkonto som argument for at Kalinic fikk prøve seg. Vel, Stokkelien har 10 serietreffere denne sesongen, Moldskred har 7. Selvsagt er jeg klar over at Moldskred, med bakromstimingen og bevegelsene, besitter en mer Drillo-appelerende spiss-stil. (Forresten har ikke Moldskred scoret mål på ti kamper) Jeg skal ikke nødvendigvis ha med Stokkelien, men synes det hadde vært et friskt tiltak. Man kan heller ikke bare banke erfaringskortet i bordet i dette tilfellet. Og det leder meg til neste poeng:

I bunn og grunn handler dette om et veivalg. Enkelt sagt består A-landslaget i dag av spillere som har nådd toppen av sitt prestasjonspotensial. Med all respekt: Tippeligaspillerne i troppen representerer en slags ”lost generation” i norsk fotball. Kan du nevne én av de hjemlige – uten å være spekulativ – som du føler lett kunne forsvart en plass i 11-eren til et EPL, Serie A eller La Liga-mannskap? Moldskred? Høgli? Wæhler? Doffen? Brenne? Knudsen? Høiland? Rindarøy? Faktisk tror jeg Henning Hauger hadde kommet nærmest , spesielt italienerne er svake for den type spiller. Huseklepp? Om tilbudene hadde matchet hypen… Hva med ”toppspillerne” som nylig reiste ut – av de fleste vurdert som kvalitativt ”bedre” enn en de hjemlige jeg har ramset opp – hva med de? Thorstein Helstad er supersub på et fransk bunnlag, Fredrik Strømstad har spilt 11 minutter denne sesongen for samme bunnlag (med forbehold om skader her), Daniel Braaten høstet heller ikke vill begeistring i Premier League… eller i Ligue 1. Stopper her, men kunne fortsatt ut i det store blå.

Poenget: Drillo baserer uttaket – jeg kan ikke gjøre annet enn å mistenke – landslagets fremtidige suksess på en generasjon av spillere som aldri nådde et europeisk mellom eller toppnivå? Veldig populistisk, la oss si at vi rangerer en spillers maksimumspotensial som spiller på en skala fra 1-10. 1 er norsk 2.div, 10 er Barcelona. Med unntak av Carew, Gamst og John Arne Riise vil spillerne i den siste landslagstroppen lande på et sted mellom 4 og 5. Helt ok for Tippeligaen, men that’s it. I de yngre rekker har vi derimot spillere som bli en 7er eller 8er. Men skal de rekke dit må man også stimulere karriereincitamentene til disse gutta og da mener jeg en soft-matching i en treningskamp ikke er for mye å be om. Det å ta med et par 21-åringer og en tøffing fra Furuset, er ikke å sende lammet til slakteren.

Oppsummering: hadde vi kunne stilt med en skikkelig golden generation av spillere i aldersgruppa som dominerer A-landslaget, skulle jeg spart mine innvendinger og heller lent meg tilbake og knasket popcorn, men status quo i dag er at den nye vinen strutter av potensial og er like nytbar som den som blir servert.

Da har jeg hi-jacket bloggen din nok for i dag ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Syntes dette er helt riktig jeg da. Er man god nok får man sjansen, uansett alder. Erfaring skal spillerne først og fremst tilegne seg på egne klubblag og ungdomslandslag, ikke på A-landslaget. Dette er som Aslan sier ikke en testarena, men en ære og en tillitserklæring for landets beste fotballspillere.

Vet ikke om det nødvendigvis er spesielt bra for unge spillere å komme inn for tidlig heller. Det gjør nok ikke underverker for selvtilliten for unge spillere å bli overkjørt og rundspilt på banen, for deretter å henges i media.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Theo Walcot debuterte på det engelske landslaget som 16 åring, og dette var neppe fordi han hadde mye erfaring i internasjonal fotball, deriomot en smule kamper for Southampton før han ble kjøpt opp av Arsenal. Det er viktig å fange talentene tidlig, og satse på dem. Ta Arsenal som et eksempel! Dette klubblaget har klart seg ypperlig på unge talenter i mangen år. Arsenal fans holder på å gå på veggen hver gang det er overgangs market, fordi Wenger nesten bare satser på unge talenter, men likevel viser det seg at disse talentene klarer å hevde seg så lenge de blir satset på. Derfor mener jeg at landslaget burde være flinkere til å prøve ut unge lovende spillere, og gi dem sjansen. Flere og flere av de eldre “landslagsgutta” er udugelige likevel.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

strålende skrevet av TKK, som naturligvis, har bøttevis med mer kunnskap, enn latterlige aslan, som tror han kan ting, han viser han ikke kan.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Singh er jo langt fra god nok til å spille på landslaget per i dag. Det holder ikke å score ett par mål, og spille to gode kamper i tippeligaen.

Han har ved flere anledninger tidligere i år vist at han ikke er i nærheten av internasjonalt nivå.
Han er ikke god nok hverken defensivt, eller passningsmessig til å styre den norske skuta, noe som forventes av en sentral midbanespiller.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når folk skriver blogger om dette, viser bare hvor liten boble vi normenn lever! Se til utlandet hva de får til der!!! Unge spillere under 20 år får sjanser hele tiden, og vi i norge regner omtrent et talent fram 25 år… Ikke rart tippeligaen er raua, og landslaget enda værre! I tilleg har vi et fotball forbund, som er mer opptatt i holde hverandre i jobb, og ha et innavl som dette, gir ikke mulighet for en nytt fotball norge…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

veldig enig med karlsen her. er ikke akkurat snakk om en unik generasjon på landslaget vi har med å gjøre her. kjernen av voksne og halvvoksne i denne gjengen, inklusive “stjerner” som carew og riise har mislykka i fire kvaliker nå, og begge nevnte er godt over toppen. en del nevnt av talenter som kunne vært med, men synes nå en særs viktig er glemt og burde ha stilt forran de andre: magnus lekven burde fått en sjanse på midten. en av de beste teknikerne i tippeligaen, samtidig som han har stor arbeidskapasitet. minner om myggen. i tillegg burde håvard n vært selvskreven, i steden wæhler, som så absolutt ikke hører med på landslaget.han har kommet med 5 år for seint.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå må du huske at det er u-20 vm for tiden og landslagene muligens ville spare ung guttene sine til mesterskapet… Pato blir kanskje en av verdens beste spiller innen noen år, men synes du Norge skal vente til de får en potensiell verdens stjerne? Spillere som Håvard Nordtveit blir garantert en fast inventar på landslaget om noen år, og han er en av Norges beste forsvars spillere.. Som ten-åring. Norge har mislykket alle kvalifiseringer siden EM 2000 nå, og siden den gang har vi brukt stort sett de samme spillerne, uten hell.. Let’s face it, it’s time for change! Gjerne med Drillo eller Trond Sollied…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

henrik skreiv “Theo Walcot debuterte på det engelske landslaget som 16 åring, og dette var neppe fordi han hadde mye erfaring i internasjonal fotball, deriomot en smule kamper for Southampton før han ble kjøpt opp av Arsenal. Det er viktig å fange talentene tidlig, og satse på dem. Ta Arsenal som et eksempel! Dette klubblaget har klart seg ypperlig på unge talenter i mangen år. Arsenal fans holder på å gå på veggen hver gang det er overgangs market, fordi Wenger nesten bare satser på unge talenter, men likevel viser det seg at disse talentene klarer å hevde seg så lenge de blir satset på. Derfor mener jeg at landslaget burde være flinkere til å prøve ut unge lovende spillere, og gi dem sjansen. Flere og flere av de eldre “landslagsgutta” er udugelige likevel.”

//Svar: Helt rett. Dette er ekstra viktig fordi spesielt et landslag ikke med pengemetoden kan hente utenlandske spillere når som helst slik rike klubber kan. Derfor MÅ egen ungdomsavdeling få god nok matching tidlig i f.eks.treningskamper. Her er det jo uansett snakk om treningskamper, ikke kvalikkamper.
SÅ kan vi også huske på at måten Norge spiller på i bortekampene er en stor faktor i at vi ikke har nådd noe sluttspill.

Hjemme spiller vi bedre og involverer midtbanen og spissene mer enn vi gjør borte. Gudjohnsen hadde jo helt rett: Å stå i forsvar og sparke en pasning på måfå opp mot en enslig spiss fører bare til at man mister ballen. Dette tøvet gjør det vanskeligere for våre offensive spillere.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

noen nevnte “vi kan på ingen måte sammenligne oss med kroatia og tsjekkia”

//Dette må være noe av det dummeste og mest defensive, norske molboiske jeg har hørt. Ingenting tyder på at Kroatia og Tsjekkia er mye bedre enn Norge, hverken på klubb-eller landslagsnivå. Tar vi vekk resultatene til disse to lagene mot jumboen i gruppa (som Norges gruppe ikke hadde), står disse lagene med grovt sett samme statistikk som Norge i denne kvaliken.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00