av Aslân Farshchian | oktober 3, 2009  

Lyn – en synder eller et offer?

Hvor stor forskjell er det egentlig på økonomistyringen i Lyn og Chelsea?

Tenk deg at du har en rik onkel. En som har tjent masse penger på glassmagasin og porselen. En som spør om du har lyst til å bo i en flott leilighet på Aker Brygge, og han tar regninga. ”Business is good”, sier han bare. Du signerer kontrakt, bindingstiden er tre år, og det er ingen oppsigelsestid. Onkel overfører 20.000 til deg hver måned og du betaler husleie som avtalt.
Etter to år begynner det å gå dårlig for onkel. Firmaene sliter og han sier han ikke lenger kan betale husleien. Men du har kontrakt i ett år til og er uten sjanse til å betale leien. Du får problemer, de truer med å ta bilen din, kanskje må du ta forbrukslån med skyhøy rente for å klare utgiftene. Plutselig er din økonomiske hverdag snudd på hodet fordi onkels bedrifter sliter.

Respirator

Onsdag ble Lyn festet til en økonomisk respirator som skal sørge for at klubben får puste ut sesongen. Dermed unngår vi den kaotiske situasjonen det vil bli om ett lags kamper strykes, med påfølgende endringer i nedrykksstrid og medaljekamp. Takk og lov for det.

Det er sikkert nok av grunner til å gi klubben selv mye av skylden for at Lyn nå er i den kritiske tilstanden de er i. For eksempel kunne de solgt flere spillere på et tidligere stadium, da de faktisk var verdt noe.

Men situasjonen til Lyn kan ikke bedømmes uten å se den i sammenheng med hvordan den internasjonale toppfotballen er bygd opp. For selv om internasjonal fotball omsetter for milliarder, er de store overgangssummene og de høye lønningene først og fremst drevet frem av noe som knapt kan kalles en inntekt: Gaver fra onkler.

Ikke en inntekt

Vi i pressen og eksterne eksperter har en tendens til å tenke på pengegaver til fotballklubber som en del av inntektsgrunnlaget. Men Chelsea driver jo ikke bedre enn før selv om de har en haug med penger. Klubben går med dundrende underskudd (nesten 700 millioner kroner i 07/08-sesongen), men onkel Roman tar regninga. Er han en inntekt? Vel…

Lyn-butikken har gått rundt i mange år på grunn av pengene til Atle Brynestad. Til tross for lave tilskuertall og at klubben ikke har eid sin egen hjemmebane, har Lyn klart å ha et solid mannskap som til og med har vært i nærheten av gull. Ingen har vært kritiske til dette så lenge pengene har kommet. Vi har alle ignorerte den opplaget sannheten, at Lyn – som de fleste andre klubber – driver i minus. Hvis du gir meg 1000 kroner, så har jeg ikke jeg bedre kontroll på økonomien min enn før. Jeg har ikke generert noen ny inntekt, jeg har bare fått 1000 kroner av noen.

Kjøpefest

Ute i Europa har Real Madrid handlet inn fire superstjerner i Cristiano Ronaldo, Káká, Xabi Alonso og Karim Benzema i sommer for til sammen om lag 2 milliarder kroner. Manchester Citys nye eiere ser ikke ut til å ha noen grenser for hvor mye de vil bruke for å gjøre byens lillebror til en skikkelig gullkandidat. Roman Abramovitsj har brukt over sju milliarder kroner på Chelsea siden 2003. Store summer sammenlignet med det Brynestad gikk inn med i Lyn, men resultatet blir likevel det samme: Med en rik onkel på plass, kan klubben drive i underskrudd.

Slik drift har imidlertid ett stort usikkerhetsmoment: Hvor lenge vil onkel være med på leken?

Det er her Lyn virkelig får kjenne hvordan det er å være en forholdsvis liten klubb i et lite land. Hvis Florentino Perez plutselig skulle trekke seg som president i Real Madrid, og gjøre klubben truet av konkurs, er det så mange krefter rundt klubben som vil sørge for at det ikke skjer. Sist gang gjelden ble for stor, kjøpte byen lagets treningsannlegg til overpris og sørget for at nye penger kunne pøses ut på stjerner som David Beckham. Borussia Dortmund var også ille ute, særlig etter at Champions League-plassen glapp i 2003. Men også her kom millionene som trengtes, ingen ville ta støyten for å være de som ikke reddet den suksessrike klubben. Og det gir god PR å redde byens store helter.

Liten klubb

Lyn er ikke Oslos store helter. Klubben spiller på en for stor stadion og må stadig leve med at alle kommenterer det lave tilskuertallet. Dermed er også veien lengre til nødhjelp. Jeg kan tenke meg at om for eksempel Brann hadde vært like ille ute, så hadde håndsrekningen vært rett rundt hjørnet. Med fare for å få sinte Bastionen-medlemmer på nakken: Brann betyr mer i Bergen enn Lyn gjør i Oslo.

Jeg mener det er grunn til å være kritiske til Lyn på en del punkter, og selvsagt kunne de gjort mye annerledes, men det det hele bunner ut i er at de har gjort det samme som de fleste topplag i Europa: Tatt imot penger fra en rik onkel. Dessverre for Lyn hadde be bare én i slekta.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Til din overskrift:

Antagelig begge deler!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Real Madrid har ikke en rik onkel. Klubben har tatt opp lån, som de selv betaler avdrag og renter for. Herr Perez er en dyktig foretningsmann, men han bidrar ikke med økonomiske bidrag, kun forretningsteft. Byens treningsanlegg lå i Madrids indrefilet, og man har ikke villet selge disse områdene da stedet ikke har vært regulert for forretningsdrift. Regulert for foretningsdrift = høy pris. Da sentrale tomter midt i Madrid by ikke akkurat er vanlig, har man altså ventet med å selge, til den rette anledningen har bydd seg. Da kommunen omregulerte området solgte man tomten til markedspris. EUs konkurransetilsyn har undersøkt saken og konkludert med at alt gikk redelig for seg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00