av Aslân Farshchian | august 6, 2009  

Tak? Ja, takk!

Si hva du vil om spanske klubbers pengebruk, men én ting er det kanskje på tide å adoptere.

Vi i VG slo til med store overskrifter da Real Madrid ønsket å prise Cristiano Ronaldo til 1,84 milliarder kroner tidligere i sommer, men fullt så sjokkerende var ikke. Spania er nemlig unikt i den forstand at alle spillere må ha en utkjøpsklausul, og det er jo bare logisk at en ny spiller prises høyere enn det man akkurat har betalt, for man vil jo gjerne beholde ham litt.

På grunn av denne regelen, kan man med rette bruke den utslitte klisjeen om at alle er til salgs om det kommer nok penger på bordet. I Spania er det faktisk kontraktsfestet. Hvis det kommer et bud som matcher det som står i kontrakten, må eierklubben si ja.

Bjørn S. Delebekk

Marek Sapara så Norge som en mellomstasjon fra Slovakia til større ligaer. Han var langt nede da Rosenborg sa nei til Besiktas-budet i vinter. Foto: Bjørn S. Delebekk

Norge er, ifølge agent Gunnar Martin Kjenner, kanskje det eneste landet i verden som har et forbud mot overgangstak. Kjenner har flere ganger kritisert ordningen, men det er en stund siden forbudet har vært oppe til skikkelig diskusjon på øverste fotballhold. Sist jeg snakket med ham om det, var da Sporting-kaptein Joao Moutinho hadde skaffet seg en unik klausul i sin kontrakt.

Ifølge Kjenner skal forbudet ha kommet i kjølevannet av Tom Sundbys overgang fra LSK til greske Heraklis i 1986. Sundy hadde et tak i sin kontrakt, LSK mente de kunne fått mer for ham.

Det er 23 år siden. Er det på tide at vi tar opp igjen debatten? De som er for overgangstak vil argumentere med at overgangstak vil gjøre det lettere for klubbene å a) få ned lønnsutgiftene og b) få bedre spillere.

Det første argumentet er at spillere som ønsker seg ut, kan godta lavere lønn om de vet de blir solgt. Det andre handler om at gode spillere, som egentlig kan tenke seg til større ligaer enn den norske, kan være mer villige til å ta et år eller to i eliteserien om de vet det ikke blir lagt hindringer i veien for en overgang.

I en tid hvor “alle” ønsker flere nordmenn i utlandet og klubbene vil redusere lønnsutgiftene, bør vi kanskje ta en ny runde på om det virkelig er riktig å si nei takk til taket.

PS: Jeg begynte egentlig å skrive på denne bloggen da jeg leste at Juan Mata vurderer å kjøpe seg ut av Valencia-kontrakten for 20 millioner euro for å gå til Barcelona for. Men det viser seg at Matas klausul faktisk er på 60 millioner euro, men at Valencia vil godta 20. De vil bare ikke selge direkte til Barcelona for 20, så da må Matas agentfirma punge ut og få pengene tilbake fra Barca. Forholdet mellom klubbene er kanskje ikke det aller beste etter David Villa-forsøkene tidligere i sommer…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hadde ikke Sigurd Rushfeldt en slik klausul i kontrakten? Ble jo litt frem og tilbake mellom spiller og klubb, men i følge han så hadde han kontraktfestet at om det kom et bud på x antall millioner, så måtte RBK akseptere budet.

Santander (?) matchet dette budet og Rush ble solgt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00