av Aslân Farshchian | juni 9, 2009  

Gjør klar for overgangsrekorder

Det er åtte år siden noen ble tidenes dyreste fotballspiller. Åh, det er godt å ha Florentino Perez tilbake.

Det er ganske utrolig når man tenker på det. I en fotballverden som bare blir mer og mer stinn av penger (ja, selv til tross for finanskrisa), er fortsatt Zinedine Zidanes overgang fra Juventus til Real Madrid i 2001 den dyreste noen gang. Etter at Alan Shearers gikk fra Blackburn til Newcastle for 15 millioner pund i 1996, ble det satt ytterligere fem rekorder frem til Zidane-overgangen ble den sjuende som ble “verdens dyreste” på fem år. Og nå har det altså gått åtte år uten.

Kaka ble ikke den dyreste han heller, i alle fall ikke i euro. Den sterke kursen i EU gjør at Zidane fortsatt er dyrest på kontinentet, mens Kaka har rekorden i for eksempel britiske pund.

Han måtte rett og slett gjøre comeback for at det skulle skje noe. Med Florentino Perez borte fra toppfotballen, har det ikke vært noen igjen med baller nok til å kaste halve milliarder etter spillere. Nå skulle det ikke forundre meg om eurorekorden ryker i løpet av sommeren, det er jo en viss høyreving i Manchester United som har flørtet med Real i årevis nå.

Overgangskongen Florentino Perez er tilbake i Real Madrid

Overgangskongen Florentino Perez er tilbake i Real Madrid

Er det én mann som kan komme til å legge nok penger på borte for Cristiano Ronaldo, så er det Perez. Sist han var i Real Madrid var filosofien å kjøpe en verdensstjerne hver sommer. Det ble rekordkjøp av Zidane og Luis Figo, med David Beckham og Ronaldo (fenomenet, den ekte) på slep. Selv har jeg trodd at Cristiano ville bli på Old Trafford i mange år framover, men med penge-Perez på plass i Real, er det ingen vits i å utelukke noe.

Kanskje skal Kaka være glad han ikke slo Zidane-rekorden. Det har nemlig gått så som så med de som er blitt verdens dyreste i nyere tid. Et kort sammendrag fra 10 millioner pund-grensen ble slått i 1992 (bruker pund fordi euro først ble innført i 1999):

Jean-Pierre Papin ble førstemann over tosifret millionbeløp i pund da han gikk fra Marseille til Milan i 1992. Spilte to sesonger i Italia, og laget kom til to serievinnercupfinaler. Papin spilte den første, det ble tap mot nettopp Marseille. Mot Barcelona året etter var han ikke i troppen da Milan vant det gjeve trofeet.

Gianluca Vialli satte rekord med 12 millioner pund samme sommeren som Papin gikk til Milan. Hadde suksess i Juventus etter overgangen fra Sampdoria, men mistet samtidig plassen på det italienske landslaget etter krangel med landslagssjef Sacci, og valgte i stedet å heie på Brasil. Godt valg, siden brassene slo Italia i 94-finalen.

Gianluigi Lentini satte 13 millioner pund-rekorden som sto seg i fire år. Også han ble solgt sommeren 92, fra Torino til hardsatsende Milan. Det ble opptøyer i Torino etter overgangen. Noen stor suksess ble det ikke for rekordmannen. En bilulykke bremset det som kunne blitt en stor karriere. Gradvis gikk det nedover og han spiller nå etter sigende langt nede i det italienske divisjonssystemet.

Alan Shearer takket nei til Manchester United og gikk til Newcastle fra Blackburn for 15 millioner pund etter 96-EM på hjemmebane. Ble en legende hos de svarte og hvite, men fasiten er at Shearer ikke vant en eneste tittel med Newcastle, og i vår kuliminerte det med at han, som klubbens manager, var med på å rykke ned fra Premier League.

Ronaldo var nestemann ut, fra Barcelona til Inter for 19,5 millioner pund. Var solid i Inter, men skader ødela mye av tidene hans i Milano og det ble med ett trofé. Da han endelig kom tilbake, og storspilte i 2002-VM, ble han solgt til Real Madrid.

Driblekongen Denilson ble solgt for 21,5 millioner pund fra Sao Paolo til Betis. latterlig mye penger for en klubb utenfor Europa. Utrolig nok klarte Betis å rykke ned i 99/2000, Denilsons andre sesong sesong i klubben. Etter å ha fortsatt karrieren i blant annet USA, Saudi Arabia og hjemme i Brasil, ble det nylig kjent at Denilson blir tidenes mest meritterte spiller i vietnamesisk fotball!

Det var med Christian Vieris overgang fra Lazio til Inter for 32 millioner pund i 1999 det virkelig begynte å ta av. Få titler, men over hundre mål, ble det for tankspissen frem til 2005.

Lazio brukte Vieri-pengene, og litt til, på å kjøpe Parmas Hernan Crespo for 35,5 millioner pund i 2000. Ble toppscorer i Serie A første året, men etter to troféløse år, ble han solgt til Inter og videre til Chelsea.

Luis Figo tok den omstridte veien fra Barcelona til Real Madrid for 37 millioner pund i 2000. Ble en del av Florentino Perez’ omtalte stjernelag, og vant to seriegull og Champions League med sin nye klubb.

Zinedine Zidane ble lagkamerat med Figo for hele 46 millioner pund året etter. Det ble ett seriegul og én triumf i Champions League på tidenes beste midtbanespiller (?).

Så får de valuttalærde strides om hvorvidt Kaka ble den dyreste i går. Og vi andre lure på om Cristiano Ronaldo snart overtar på toppen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kan virkelig ikke se hva som er positivt med dette? Bidrar det til noe godt? Nei. Har det negative sider? Ja.

Dog er det sikkert dritkult for en hobbysupporter som ikke følger godt nok med eller ikke er voksen nok til å se de negative sidene ved dette.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra innlegg ;)
Er ganske ny på blogging her, så bare lurte på hvordan du får youtube filmene inn i innlegga?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Både Zidane og Kaká ble kjøpt i euro, derfor er det ingen tvil om at Zidane var dyrere. At vekslingskursen har endret seg siden den gangen har ingenting å si, så lenge begge ble kjøpt i samme valuta.

Da vil jeg si at det er mer relevant å trekke inn at en krone – eller euro om du vil – hadde større verdi i 2000 enn den har i dag. Det er egentlig håpløst å sammenligne priser nå og på 90-tallet uten å ta hensyn til inflasjon. Konklusjon: Zizou var en mye dyrere spiller enn Kaká er.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Stig: Enig. Det er nok litt ironisk ment dette her :)

Tobben: Det krever litt html-koding, som det er lett å gjøre feil med. Skal prøve å fikse en guide til alle bloggere, er flere som har spurt.

Andreas: Godt poeng. Spørsmålet er jo da hvordan du skal måle det historisk, siden euroen er så ny.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Utrolig fin blogg du har Aslan, meget interesant lesning, regner med at du har brukt litt tid på dette å det ble knallbra :)

Hadde helt glemt papin, lentini å gamle gjengen :)
Moro når jeg sitter å tenker på hvor godt lag Milan hadde på slutten av 80 og starten av 90 tallet, hadde jo nesten alle de store stjernene innom. Van Basten, Lentini, Maldini, papin, Rossi osv.

Knall bra blogg, legger den til på favorriter :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Da har Hr. Perez lagt pengene på bordet for Ronaldo – som du antyder. Real Madrid framstår som et desperat synkende skip uten noen som helst utviklingsstrategi annet enn å hive penger etter toppspillere og skifte ut trenere hvert år.

Real Madrid er Ronaldos naturlige hjem. Skal bli herlig å slippe å se Ronaldos latterlig arrogante åsyn i Premier League. Han er verdens beste spiller, dessverre.

Forhåpentligvis vil Real sørge for at han ikke er det lenger. Måtte det bli nok et knusende tap i 8.delsfinalen i Mesterligaen, gjerne ispedd 0-5 mot Barca i La liga…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kim: Takker, det var hyggelig. Milan hadde et fantastisk lag på den tiden. Husker jeg spilte med dem på Championship Managaer, det var nesten for lett :)

Hans: Ja, det blir utrolig spennende å se hvordan de tenker å bygge opp dette laget. Og hvis de får inn Villa i tillegg… dette kan bli et ellevillt lag. Blir spennende å se om de henter en klassestopper nå som Cannavaro er tilbake i Juventus.
Sorry, trekker tilbake den. De kommer til å hente en klassestopper!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Stemmer det, var jo helt sykt når championship manager kom, satt jo inne 20 timer i døgnet å spilte, også når det kom med norske lag i 93 tror jeg det var, var jo helt sykt hehe.
Gode tider :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00