av Aslân Farshchian | mai 30, 2009  

Hæ? Er det FA-cupfinale?

En skulle nesten tro det bare var en finale denne uka, men det er faktisk en i dag også. I all Champions League-hypen har FA-cupfinalen mellom Chelsea og Everton druknet helt, så da er det på høyt tid å kaste ut livbøyen.

For Chelsea-Everton er kampen mellom laget som har kjøpt seg til topps og laget som har bygd seg til topps. Ingen lag i verden bruker mer penger enn Chelsea (selv om Manchester City er på god vei. Og hva skjer i Portsmouth??). Senest i dag snakkes det om at Juri Zjirkov skal være klar for om lag 200 millioner fra CSKA Moskva.

Reuters

Frank Lampard og Tim Cahill kan begge bli matchvinnere i morgen. Foto: Reuters

Med Guus Hiddink som trenervikar har verdensspillerne fått en rett på sak-trener, som også er en racer på å bygge lag. Derfor har Chelsea i vår fremstått på en helt annen måte enn i høst. La oss la Øvrebø-debatten ligge, men heller bare konstatere at Chelsea var veldig nære å nå Champions League finalen for andre året på rad. Det er imponerende fra den nybakte storklubben.

Everton  gjør ting på en helt annen måte. Liverpool-klubben har bare kjøpt to spillere for over ti millioner pund noen gang og David Moyes har i stedet bygd opp et lag bestående av mindre kjente spillere og et par veteraner som har mistet plassen i Manchester United (Howard, Neville, Saha). Det har han gjort på en helt utmerket måte, og det er ikke uten grunn at han i år ble kåret til Årets manager i England av managerforeningen for tredje gang.

En av få engelskmenn som faktisk har hatt suksess i utlandet, Tony Cascarino (Cascarino-trivia: Han scoret 19 mål på 88 landskamper for Irland, men innrømmet senere at hans irske røtter var en bløff. Engelskfødte Cascarino ble aktuell for Irland på grunn av sin irske bestefar, men i 1996 – på høyden av karrieren – fortalte moren at hun var adoptert og dermed var ikke Tony i blodslig slekt med en ire likevel! Han fortsatte likevel å spille for Irland.), kaller Everton “fattigmanns Chelsea“. Han mener de to lagene spiller ganske likt og har like typer, men at Chelsea spillerne rett og slett er bedre hver for seg.

Det er noen likhetstrekk. Begge lagene er veldig kompakte når de må, som Chelsea mot Barcelona og Everton i FA-cupsemien mot Manchester United. I Frank Lampard og Tim Cahill har de hver sin målfarlige sentrale midtbanespiller. Begge deler kan komme til å prege kampen i morgen. Everton vil ha lite interesse av å åpne opp kampen og da spørs det hvor mye Chelsea tør å gå frem. Om det blir en stillingskrig, kan både Cahill og Lampard bli matchvinner. Cahill er den mest effektive boks-spilleren av de to, og scorer ofte på cornere. Lampard er den som plutselig kan banke ballen i mål fra distanse.

Jeg tror hevnlystne Chelsea vil gi Guus Hiddink en avskjedspresang før han går tilbake til å bare være Russland-trener. Tredjeplass i serien og den bitre semifinaleexiten mot Barcelona svir garantert, og Chelseas individuelle ferdigheter vil avgjøre kampen.

Men Everton kan ikke avskrives. Sist de var i en FA-cupfinale var i 1995. Da var Manchester United skyhøye favoritter. Likevel var det Paul Rideouts scoring etter en halvtime som avgjorde kampen og sikret Evertons siste trofé for 14 år siden. Tim Cahill mener det er på tide med et nytt et, det er vanskelig å være uenig.

PS1: Neste år går FA-cupfinalen én uke før Champions League-finalen. Det tror jeg er en god idé.

PS2: Satt og så på noen morsomme fotballklipp da jeg kom over denne. Hva er det verste spørsmålet du kan stille en gjeng fotballspillere?

Du kan se flere norske spillere svare på det samme i Før Avsparks “Baksnakk”-spalte.

God finale!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Som Everton-fan siden 26. november 1977, er jeg selvsagt opptatt av at laget skal få sitt første trofé på alt for lang tid.

Dessuten er det på tide at den “økonomisk doping” i fotball – som Chelsea står for – får seg et banesår.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Håper Lescott avgjør! Har veldig respekt for fyren, som jobber utrolig bra for laget. Selv om jeg personlig heier med den røde delen av byen! :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For en start på kampen!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fantastisk Cascarino Trivia! Forøvrig enig i at det beste er om de nasjonale ligaene er avsluttet før CL finalen. CL finalen er liksom blitt en avslutning på sesongen for alle som følger med, og det er jo synd at FA cupen drukner i ingenting. At den går på relativt utilgjengelige Viasat Sport er heller ingen ønskesituasjon forøvrig…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00