av Aslân Farshchian | mai 23, 2009  

Farvel til en gigant

Jeg har bare sett fotball i 15 år, men drister meg likevel til å si det: Tidenes beste back legger opp på søndag.

AFP

En av tidenes beste fotballspillere - og en av de store damefavorittene - legger opp på søndag. FOTO: AFP

Er det egentlig noen som ikke har sansen for Paolo Maldini? 24 år etter debuten spiller Milan-legenden sin siste kamp mot Roma søndag. Hjemme på San Siro får han sin velfortjente hyllest i det som blir hans 901. kamp for for Rossoneri. De som kan tenke seg 7:48 med fotballstorhet, kan ta en titt her.

Maldinis karriere er enestående:

  • 24 sesonger på toppnivå
  • Fem Champions League-titler
  • Sju Serie A-titler
  • Ett cupmesterskap
  • Fire VM-sluttspill (sølv og bronse)
  • Tre EM-sluttspill (sølv og bronse)
  • Italiensk landslagskaptein i åtte år, 126 landskamper
  • En rekke utmerkelser som spiller, fra årets forsvarer i Serie A til plass på VMs allstar-lag

Men det er ikke bare resultatene som gjør Paolo Maldini til en av idrettens største. I paparazziens hjemland finnes det knapt ett skandalefoto av mannen som fyller 41 år om en drøy måned. En gentleman på og utenfor banen.

Mens pappa Cesare fulgte opp en strålende karriere som spiller med å bli trener for både landslag og Milan, er Paolo Maldini ferdig med fotballen når dommeren blåser for full tid mot Roma. Bortekampen mot Fiorentina i siste serierunde står han også over.

- Jeg skal definitivt ikke bli trener, sier han til juniutgaven av World Soccer.

- Det er en fin jobb, men den inneholder også noe av det jeg liker minst ved fotball. Etter kampene ser jeg (Milan-trener Carlo) Ancelotti gi sju intervjuer hvor han svarer på det samme spørsmålet. Jeg ville heller ikke vært komfortabel med å gå til Coverciano (det italienske idrettsforbundets treneravdeling) og bli lært fotball bare for å få trenerlisensen.

Enig. Det Paolo Maldini ikke kan om fotball, er det ikke verdt å kunne.

 

PS: Etter høflig påminnelse fra Liverpool-fan og kollega Espen Solbakken, må vi ta med at også en annen legende takker også for seg i helgen. Sami Hyypiä forlater Liverpool til fordel for Leverkusen etter denne sesongen, og runder av med hjemmekampen mot Tottenham. Ti år hos favorittklubben fra barneårene har gitt fire nasjonale cuptitler og de minneverdige triumfene i UEFA-cupen og ikke minst Champions League. For 30 millioner kroner er han et av Liverpools beste kjøp noen gang.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

En annen legende legger også opp og det er Blackburn’s – Tugay.

Han kostet 1 million kroner og har vært røverkjøp uten like.

Men han når ikke opp i meritter som Maldini har.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bare å nevne Hypiaa i samme åndedrag som Maldini er helligbrøde. De er fra to ulike verdener.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig, Anaximander! Men for Liverpool har han vært en viktig spiller, og han fortjente en PS i bloggen.
Er det andre klubblegender som takker for seg denne helgen eller neste?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

GRAZIE PAOLO!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du tar nok feil der Lars. Tugay kom ikke for 1 mill kroner. Var vel 1,5 mill pund. Men likevel et røverkjøp.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Æsj… denne bloggen var et vakkert forsøk på en testimonial til kongen over alle konger på en fotballbane… og så trekker man inn Hyppiaa…

Jævlig trist.

Men, det sies at Il Capitano ikke er ferdig med Milan selv om det blir i en annen rolle enn trener-rollen.

Personlig mener jeg at nå som Ancelotti mer og mer ser ut til å forlate klubben etter sesongen er det bare en ting å gjøre: Betale Maldini samme lønn som trener som Kaka har som spiller og om ikke det funker, fysisk tvinge mannen til å bli Milan-trener, selv om han ikke vil.

Han er bare et for perfekt forbilde i Milantrøya til at han kan få forlate oss mens han enda er så ung… om tyve år kan vi snakke igjen…

Hyppiaa er glemt i Liverpool så fort man sparker PL igang igjen over sommeren…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Grazie Capitano. Grande Paolo!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig i at Maldini er en levende legende.
Har aldri hørt om noen skandaler med han involvert, derimot bare hørt om sykt bra taklinger og finter han har kommet med. Han var ekspert til å time taklingene sine perfekt, noe linken på bloggen viser.
Trist at han legger opp, men hadde vært morsomt om han dukket opp igjen i footsal som Maradonna gjorde for et par år siden. Ville vært morsomt å se Maradonna, Maldini, Zidane, Petit og andre teknikkere dukke opp i en slik turnering.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Maldini er stor, fotballens siste gentleman?

Italiensk fotball blir mange attraksjoner fattigere neste sesong.

Luis Figo: 2000 European Footballer of the Year og 2001 FIFA World Player of the Year.

Pavel Nedved: 2003 European Footballer of the Year

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Herregud… Hyypiä når ikke Maldini til anklene en gang…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“En av tidenes beste fotballspillere – og en av de store damefavorittene – legger opp på søndag.”

-Nei! Han spiller siste hjemmekamp på søndag (i morgen). Han skal fortsatt spille borte mot Fiorentina neste helg før han legger opp.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

maldini er en legende! men må rette på noe i artikelen, maldini har vunnet 3 champions league titler og 2 serievinnercupen – titler. hvorfor nevnes en pool spiller i denne artiklen, skam!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Paolo Maldini, kongen av Milano!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er riktignok bare flisespikkeri i sammenhengen (men rett skal jo være rett). Maldini har “bare” 3 trofeer i Champions League, i 88/89 og 89/90 het turneringen Serievinnercupen og hadde et ganske annerledes format enn da Champions League ble introdusert i sesongen 92/93.

Uten denne endringen hadde vi aldri snakket om at Manchester United på onsdag kan bli første lag til å forsvare en Champions League-tittel. =)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nedved spiller sin siste kamp mot gamle klubben Lazio

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hypie når ikke Paolo Maldini til lilletåa en gang. Vi snakker her om en av de mest trofaste fotballspillere gjennom historien. Helligbrøde!! Jeg anbefaler deg å holde Mr. Espen Solbakken LAAANGT unna dine kommende artikler!

Når det er sagt, ditt sammendrag om Rossoneris ubestridte kjempe er veldig godt skrevet. Feller tårer nå som den siste av min barndoms helter legger skoene på hylla.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ikke bland andre spillere inn i dette innlegget.

Maldini er og har vært en god og fornuftig spiller i mange år. Ikke minst ett forbilde for mange unge spillere.

Det han har vist både på og utenfor fotballbanen må bare alle “ta av seg hatten for”.

Lykke til videre i livet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Han er mestrenes mester av gamle klasse. Det er ikke mange av dem igjen. Håper han fortsetter som trener i min kjære MILAN.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nedved, ja. Selvsagt. En annen legende som legger opp. Han var min store favoritt på midten av 2000-tallet, håpet virkelig han skulle få den EM-seieren i 2004.

Mye Hyypiä-kritikk her! Jeg burde kanskje skrevet PS med skriftstørrelse 40 for å markere, for det er virkelig bare et PS. Maldini er mye, mye større, som dere alle påpeker.

Ancelotti: Jeg har forstått det slik at han ikke skal spille bortekampen mot Fiorentina og får avslutte hjemme. Er det noen som vet noe mer om dette?

Aslân

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skjoenner ikke at Maldini kan legge opp. Fotballverdenen blir ikke den samme. Dette gaar ikke. Han er bare for god.

Husker ifjor naar han (tilsammen over to kamper) tok 3 tunneller paa Arsenal-spilleren Toure (i eget forsvar).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg husker tilsvarende oppgjør i fjor(Milan-roma) hvor Maldini korrigerte en feilaktig dommeravgjørelse. Milan var idømt innkast, men det skulle vært Romas. Il Grande Maldini forklarte dette til dommeren, slik at dommeren omgjorde sin avgjørelse. Vakkert.

Ellers vil jeg si til Aslan at du etter kun tre poster på bloggen din fremstår som en av de mest interessante fotballbloggerne i medienorge.

Ikke bare er innholdet og vinklingene originale(sammenlignet med mange andre kommentatorer og bloggere i norge). Det faktum at du har publisert 3poster på fem dager er du antagelig helt alene om i bloggosfæren her. Om du samtidig tar deg til å delta i diskusjonen under postene, slik du tidvis har begynt med, kan du bli en hit i bloggosfæren.

Mvh
Bears Island

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bears: Takker for den! Håper å kunne bidra med både faglige og litt kuriøse blogger framover.

Når det gjelder Maldini, er det sprikende rapporter om hvorvidt dette var hans siste kamp eller om han skal spille siste runde (noen som vet dette helt sikkert?). Kampen mot Fiorentina blir i alle fall viktig. Etter tapet mot Roma i dag, må faktisk Milan gjøre det bedre enn et 2-0-tap i den kampen for å sikre direkte kvalifisering til Champions League. Vinner Fiorentina den kampen, havner lagene likt på poeng og i Italia er det innbyrdes oppgjør som skiller lag ved poenglikhet – før målforskjell. Milan vant den første kampen 1-0 (Pato) i januar, og har bedre målforskjell. Fiorentina må derfor vinne med minst to mål for slippe CL-kvalik.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Maldini er en legende, og det er trist at neste sesong blir uten Paolo. Om han står på å ikke være trener om noen år, det vil tiden vise. Man kan ikke være annet enn imponert av Maldini – på alle måter. På banen og utenfor banen. En mer gjennomført profesjonell tror jeg man skal lete lenge og godt etter.

Ikke for å komme med mer utenom-Paolo-vas på en dag som denne, men kanskje kunne det vært en idé å dekke Fiorentinas gode sesonger de siste sesongene? Vi snakker jo om et lag som ikke har de samme budsjettene som Inter, Milan, Juventus osv, men som likevel nå har tatt topp4-plassering to sesonger på rad.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva med Juninho? Han gir seg i Lyon etter 7 serietitler.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Blir spennende å se hvor han havner. Så det ble spekulert i retur til Brasil eller kanskje et opphold i Midtøsten med muligheter for gode penger på tampen av karrieren. Tror dere på en slik løsning eller at Juninho fortsetter på Champions League-nivå?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har en liten følelse av at han ender i Tottenham. Og en så god spiller som Juninho er, så fortjener han minst ett år i verdens beste liga før han legger opp eller evt spiller i midtøsten/USA for $$$ :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00